Guider,  Sälen

Sommar i Sälen: 8 äventyr för hela familjen

Det börjar bli hög tid att planera sommarsemestern och varför inte planera in en aktiv semester i Sälenfjällen! Många ser Sälen och Sälenfjällen som en självklar vinterdestination men visste du att det finns aktiviteter för hela familjen även under sommaren? Har du funderat på en sommar i Sälen men inte riktigt blivit övertygad än? Efter det här inlägget lovar jag att du kommer vilja spendera din semester på fjället!

Är Sälen verkligen en sommardestination?

Svaret är JA! Här nedan har jag listat ett axplock av vad som finns att göra under sommaren i Sälen men det finns massor av andra saker att göra också! Det är värt att nämna att Sälen som sommardestination ständigt utvecklas och mycket har hänt på bara ett par år. För bara ett par år sedan hade nästan allt i Sälen stängt under sommaren med ett få undantag såklart. Under pandemin har resandet i fjällen exploderat vilket får destinationerna att tänka mer på alla säsonger och se sig själv som året-runt-destinationer vilket jag tycker är superkul! Att få se min lilla hemort utvecklas under alla år är helt fantastiskt och jag kan inte vänta på att se vad Sälen erbjuder i framtiden.

Är du intresserad av att läsa mer om Sälen och hur livet kan se ut här året runt? Kika gärna in inläggen i kategorin ”Sälen”!

Sommar i Sälen

Cykla MTB i Rörbäcksnäs

Det är inte sommar i Sälen utan att cykla MTB! Knappt en kvart med bil från Hundfjället hittar ni Rörbäcksnäs. Stigarna i Rörbäcksnäs beskrivs ofta som några av de bästa i Sverige och med totalt 118km cykelleder finns det garanterat något för alla här. Rörbäcksnäs erbjuder 10 olika cykelleder i olika längd och svårigheter vilket gör att cyklingen här passar alla i familjen. Dessutom finns det en pumptrack! Har man inte egen cykel så finns cykeluthyrning precis intill starten. Där hittar man även en kiosk, toalett, cykeltvätt och grillplats! Perfekt om man vill göra cyklingen till en heldagsutflykt.

Spela padel

Ingen har väl missat att padel exploderat de senaste åren? Sälen är såklart med på banan (förlåt, kunde inte hålla mig!) och det finns ett flertal banor att boka runt omkring fjällen. Padel är roligt för alla åldrar och oavsett hur duktig spelare man är! På Lindvallen finns två dubbelbanor precis intill Skistar Lodge Experium och utrustning finns att hyra på Skistarshop Lindvallen. Även Högfjället har en bana och strax norr om Kläppen finns två banor, en singel och en dubbel. Banorna bokas via Matchi.

Vandra till Storfjällsgraven

En vinterfavorit som nu även har sommaröppet! Under vintersäsongen tar du dig till Storfjällsgraven på längdskidor, skoter eller med hundspann. Men under sommaren är det vandring som gäller. Börja vandringen vid Högfjällsgården och gå sedan ca 4km för att komma till Storfjällsgraven. Vägen dit är spångad vilket gör vandringen mindre krävande. Det är också möjligt att ta liften upp vid Gustavbacken på Lindvallen och gå därifrån. Väl framme kan ni njuta av fjällets tystnad och lugn samtidigt som ni kan ni äta våfflor, soppor och fika! Tänk på att ta med kontanter eller ett fysiskt kontokort eftersom mottagningen ute på fjället inte fungerar. Apple Pay, Swish eller liknande fungerar därför inte. Här finns inte heller rinnande vatten eller el men det finns utedass om det skulle behövas. Öppettider och mer information finner ni här.

Hyr en Husky

Sommar i Sälen betyder att hundarna på Fjälläventyr inte har några hundspann att dra. Hundarna är sociala och vill inte spendera hela sommaren med att vänta på nästa vinter. Under er semester kan ni därför hyra en husky för en dag! Hundarna blir väldigt glada av sällskap och är därför perfekta för att följa med på fjällturer eller bara hänga med en familj en dag. Hundarna passar de flesta familjer och är ett bra alternativ om man själv inte har möjlighet att ha hund hemma men ändå vill ha lite hundmys! Bokning av en fyrbent vän sker via Fjälläventyr.

Gå på en Gastronomy Walk

Explore Sälen anordnar under sommarsäsongen en Gastronomy Walk tillsammans med en guide. Gastronomy Walk är en gastronomisk fjällvandring där man under sin vandring i Sälenfjällen kommer tillfredställa alla sinnen. Under vandringen stannar man ett flertal gånger för att njuta av olika smakupplevelser av lokalproducerade delikatesser och guiden berättar om produkterna och företagen bakom. Vandringen är anpassningsbar efter era förutsättningar och passar därför hela familjen!

Klättra i klätterparken

Är du rädd för höjder? Då är nog inte denna aktivitet för dig! På Lindvallen finner du nämligen en klätterpark. Med 52 hinder placerade mellan marken och trädtopparna är detta en utmaning för hela familjen. Dessutom kan ni testa på att åka zipline eftersom klätterparken även har hela sex olika ziplines! Klätterparken har banor som passar från 3 år och uppåt. Vill man klättra i parken så bokar man sitt besök via SkiStar.

Delta i en tävling

Är ni en tävlingsinriktad familj? Då är en sommar i Sälen perfekt för er! Under sommaren finns nämligen flera tävlingsevenemang att delta i. AIM Challenge, Cykelvasan, Tjejmilen och Järv Äventyr är bara för att nämna några! Dessa evenemang har dessutom tävlingar i mini/junior/ungdomsklasser så att alla i familjen kan delta.

Öva på tricks på Kläppen Arena

Sommar i Sälen i all ära men saknar ni snö, vinter och skidåkning? Snö och vinter kan vara lite svårt att få tag på men skidåkning finns det året om! Kläppen Arena har öppet under sommaren för den som vill utvecklas sina skidkunskaper året om. Arenan riktar sig främst till åkare som vill utvecklas inom freestyle och har två hopp där man landar i en stor air bag efteråt! Är ni modiga nog att testa? Kläppen Arena erbjuder även slackline, trampoliner och möjligheten att öva på sin skateboard-åkning. Tidsbokning gäller för att alla ska få plats och man bokar i två timmarspass. Mer information hittar ni på Kläppens hemsida.

Har du ett tips för en grym sommar i Sälen som inte var med på listan?
Dela gärna med dig i kommentarerna!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.