Livet

Att våga umgås med sig själv

Ensamhet har aldrig varit jobbigt för mig och jag älskar faktiskt att vara ensam och umgås med mig själv. Rent ut sagt så är det ett behov för mig att vara ensam ibland. Vissa ser ut som frågetecken när jag säger det men det är så det är. Det betyder inte att jag inte tycker om att umgås eller att jag väljer bort mina vänner. För mig betyder det att med jämna mellanrum göra något själv. Idag betydde det att köra tjugo minuter rakt ut i skogen för att bara vara ensam. Egentligen gjorde jag inte så mycket i skogen. Jag gick runt lite, tittade på sjön en stund och tog lite bilder. Inte så spännande men väldigt skönt. Jag tror att jag behöver dagar som dessa för att kunna ladda mitt batteri.

Jag förstår att man kan tycka att det är jobbigt att umgås med sig själv. Ensamhet kan vara jobbigt och är man inte van så är det lätt att man blir överväldigad av sina tankar. Vi lever också i ett samhälle där man ser att folk gör saker hela tiden på sociala medier och det är nog naturligt att känna att man själv också alltid måste vara på språng. Spoiler alert: det måste du inte. Det är okej att göra ingenting ibland. Däremot så tror jag att vi måste öva på att tycka om att umgås med oss själva och att inte vara beroende av andra för att göra saker vi vill göra. Det blir lätt att man struntar i att göra något man vill göra för att man inte har någon att göra det med.

Köln, 2018

För ett par år sedan ville jag väldigt gärna gå på en ordentlig julmarknad men ingen av mina vänner eller min familj kunde följa med. Så jag gjorde det själv. Jag åkte till Köln i Tyskland själv i fyra dagar för att göra något för min egen skull. Och gissa vad? Jag hade det jättetrevligt. Jag gick på julmarknad själv, åt på restaurang själv och utforskade diverse turistattraktioner själv. Det hade inte blivit samma upplevelse om jag hade haft med mig någon och jag hade definitivt inte utmanat mig själv på samma vis heller.

Så oftast under mina helger planerar jag ingenting. Just för att kunna vara lite ensam. Jag har ett socialt jobb och umgås med mina vänner under veckorna så därför tar jag gärna minst en dag helt ledigt under helgen. Är du bra på att vara ensam och göra saker för din egen skull?

8 kommentarer

 • ingmarie Nilsson

  Jag är typ världsbäst på att hänga med mig själv. Har rest själv till jordens alla hörn fler gånger än jag räkna till. Samma sak med att gå på bio, restaurang, utställning eller event. No problem. Men jag tror det är för att jag väljer det själv. Hade jag velat ha sällskap, det vill jag ju ibland, men inte fått hade det nog känts mindre skoj.

 • Dessi

  Vilket bra inlägg! 🙂 Är inte superbra på att göra saker själv, förutom att cykla i skogen då. Men för några år sedan reste jag till Sydkorea själv då mina vänner som skulle följt med bangade. Där stod jag med flygbiljetter jag kunde struntat i eller ta tillfälle i akt och besöka ett häftigt land 🙂

  Skulle nu i höst gärna åka till London själv för att se ett av mina stora favoritband åka på sin, antagligen, sista turné. Men biljetterna kostar flera tusen kronor styck 🙁

  • Mie Evnice

   Men wow Sydkorea är verkligen inte illa! Hoppas du hade en riktigt trevlig resa. Sydkorea hade jag också velat besöka! 😊 Vad tråkigt, men ibland får man prioritera annat helt enkelt, du får nog en bra höst i alla fall 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.