Utomhusliv

Att frivilligt doppa sig i 5 grader kallt vatten

Ja, varför gör man det egentligen. Min kompis Jasmine är rutinerad vinterbadare och har ett bra tag försökt få med mig på ett dopp. Jasmine menar på att det enbart finns fördelar men för en skeptiker som mig själv är det svårt att tro på. Jag har tidigare bloggat om ett par saker jag vill göra under året och skrev då upp att jag ville testa på att bada kallt. Så nu, med stundande flytt och att vi därför inte kommer träffas så ofta längre, gick jag äntligen med på att frivilligt doppa mig i fem gradigt havsvatten. Jag tänker inte kalla mig vinterbadare dock. Jag vet inte riktigt om jag tycker det räknas när man innan själva badandet kan sitta i solen på uteservering och ha det gött innan man tar ett dopp. Men det var en bra första gång för mig! 
 
 
Jasmine är som sagt rutinerad och gick utan tveksamhet ned för stegen och tog ett dopp. Hon förklarade att det är viktigt att ta djupa andetag och försöka njuta, för det är faktiskt ganska skönt. 
 
 
Jag däremot var inte lika graciös. Jag bestämde mig dock för att inte tveka när jag väl doppat tårna för att jag vet att jag lika gärna kunde vänt och struntat i det. Med Jasmines ord om att det är viktigt att andas i bakhuvudet gick jag ner i vattnet och glömde direkt allt hon sagt. Nästintill krampaktigt höll jag mig fast vid stegen och efter vad som kändes som en evighet (säkerligen max en halv minut) fick jag ur mig ”Nej, nu får jag ingen luft!” och gick upp igen. Invirad i en stor handduk och med ullkläder på kunde jag dock konstatera att jo, det var ganska skönt och att jag i framtiden skulle kunna tänka mig att göra det igen. Men jag håller mig nog till vår- och sommarbadande just nu.

4 kommentarer

  • Emmaline

    Haha åh det här med vinterbadande har jag aldrig förstått mig på… Konstigt hur det kan vända – som liten älskade jag att bada, även i isande vatten. Nu badar jag knappt ens på sommaren och tycker mest det är blött och omständligt.. ^^
    Men skönt att du hade med en rutinerad vän som kunde ge tips. 🙂

    • Mie Evnice

      Jag tyckte det var skönt efteråt men just i stunden var det jobbigt! Tror på samma som du säger, att man helt enkelt aldrig ska sluta när ”badsäsongen” är över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.