Äventyr,  Resor

Jag testade på Vanlife (och älskade det!)

Sommaren 2021 var väldigt hektisk för mig. Jag flyttade och for och flängde, kors och tvärs över vårt avlånga land. Först jobb i Skåne sedan midsommar i Kalmar, en roadtrip i van genom Sverige och sedan till jobb på Orust och hem igen. Självförvållat flängande men det blir ändå hektiskt. I mitten av det här (relativt) organiserade kaoset så packade jag och min kusin Sandra in våra väskor i en ombyggd Volkswagen Transporter för att åka på roadtrip och testa på vanlife! Planen var enkel: att ta sig snabbt som attan (läs: sträckköra) upp till Åre och sedan skulle vi jobba oss sakta hem igen. Planen brast redan första dagen, men det är väl så det är med äventyr, det blir helt enkelt bäst om man inte planerar för mycket. 
 
Bilen i sitt esse framför Sonfjället!
 
Det blev som sagt inget Åre första dagen, men vi tog oss till Sonfjället! Och här har vi också bilen! Den är inte stor men man klarar sig gott och väl om man kan planera hyfsat. Bilen är utrustad med ett utdragbart kök med gasolspis, en 120-säng, vask med vattendunk och en hel del förvaring. Bilen tillhör min pappa och jag är verkligen tacksam varje dag för att jag har föräldrar som älskar uteliv lika mycket som mig (kanske mer jag som brås på dem) och en pappa som spenderat massor av timmar på att bygga denna bilen som han och hans sambo vill ha den. 
 
 
Vi hann inte se så mycket av Sonfjället som vi hade velat eftersom vi kom dit ganska sent och efter mer än 12 timmar i bil är man ganska mör och helt enkelt redo för att sova. Så vi gick en kortare slinga och sen kröp vi ner i våra sovsäckar. Dagen efter begav vi oss vidare mot Åre. Jag hade inte varit i Åre sedan jag var barn och Sandra hade aldrig varit där men nu har vi en gemensam vän som flyttat till Östersund så då fick vi ännu en anledning att åka norrut. Vi hämtade upp vår vän Fredrika i Östersund och plockade med henne den sista biten. Sedan åt vi och drack gott på restaurang och pratade ikapp allt som vi missat när vi inte kunnat ses under pandemin. 
 
Här ser man ungefär hur trångt vi hade det haha! Men man spenderar inte så mycket vaken tid här så det gör ingenting.
 
Resterande tid i Åre spenderades så som den bör spenderas. Vandring till Åreskutans topp, spa på Holiday Club, god dricka på en bar. Vi njöt av semester och frisk luft helt enkelt. Efter några dagar i Åre-området packade vi ihop bilen igen och begav oss sakta söderut. Nästa stopp: Sälen! Efter diverse småvägar, felkörningar och liknande hamnade vi alltså i Sälen. Samma visa gällde här. Vandring, cykla MTB, hälsa på goda vänner, god mat och dryck. Jag är uppvuxen i Sälen och både jag & Sandra har jobbat säsong där på senare dar så det är ofta full rulle när vi kommer dit. Efter ett par dagar i Sälen rullade vi sakta hemåt igen alldeles höga på allt adrenalin som den här resan gav oss. Jag bestämde mig bara ett par dagar efteråt att sälja min privata bil och köpa mig min egen äventyrsbil (mer om detta kommer!) för att kunna göra fler roadtrips. 
 
Vi stannade självklart till vid Njupeskär på väg mot Sälen. Vi var där väldigt sent men eftersom det är ljust långt in på natten under sommaren i norr så kunde vi gå till fallet utan problem. Vi var dessutom helt ensamma och mötte endast ett annat sällskap längst leden dit.
 
Fördelar och nackdelar med Vanlife och vad lärde vi oss?
 
Friheten är definitivt den största fördelen. Att kunna köra dit man vill och i princip kunna parkera var som helst är nästintill ovärderligt. Man har sitt ”hem” med sig hela tiden och är inte låst till en specifik plats vilket gav oss mycket mer ut av vår semester eftersom vi lätt kunde förflytta oss från dag till dag beroende på hur vi kände den dagen. Ville vi sola och bada? Då ställer vi oss någonstans där det finns en strand nära! Cykla MTB? Vi ställer oss uppe på fjället så vi kan få en snabb start efter frukost! 
 
När vi kom till Sälen var vi ganska rutinerade (kanske lite överdrivet) på det här med vanlife men när vi blev erbjudna ett riktigt kök att laga mat i och fri tillgång till dusch och toalett så var vi inte sena på att tacka ja. Vanlife är kul, riktigt kul! Men det kräver planering. Vi såg till att det fanns toalett i närheten av där vi stannade, fyllde på vatten så fort vi kunde och passade på att gå på spa i Åre för att få tillgång till dusch efter vi vandrat i sommarvärmen. Ska jag vara iväg en längre period så hade jag nog valt lite andra lösningar. Jag har sett andra som haft bra system med portabla utomhusduschar och liknande. Men en bra toalettlösning är nog svår att hitta i en så här pass liten bil. Men vi såg det aldrig riktigt som ett problem, vi planerade bra och det gick hur bra som helst. 
 
Slutligen vill jag ge all heder till par som lever vanlife tillsammans på heltid, för det är påfrestande. Man är tillsammans hela tiden. Jag tror inte jag förstod hur mycket jag behöver och uppskattar ensamtid förrän efter denna resan. Jag och Sandra umgås flera gånger i veckan och är i princip uppvuxna som systrar mer än kusiner så det är inte första gången vi reser tillsammans. Men det var definitivt första gången på så här liten yta och det kan verkligen tära på en relation, både som vänner men även som par kan jag tänka mig. Vi löste det dock fint genom att vara på olika håll några gånger. Jag gick och fikade med en familjevän medans Sandra läste bok och solade etc. Nu har såklart inte alla så stort behov av egentid som vi har men jag tror det kan vara bra att vara medveten om att man ibland måste ge varandra lite space. 
 
Har ni testat Vanlife? Vad tyckte ni?
 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.